Apel de înscrieri către coordonatori de hub-uri culturale

Căutăm adolescenți pasionați de arte și cultură, dornici să învețe principiile de bază ale managementului cultural și gata să se implice în organizarea unor proiecte culturale online și la firul ierbii pentru publicul din orașul lor.

CE ESTE UN HUB CULTURAL
În viziunea Bloc Zero, un hub cultural este un spațiu alternativ multidisciplinar, în care filmul își dă întâlnire cu teatrul, literatura și artele vizuale. Un asemenea spațiu nu ar putea să existe fără oameni, iar adolescenții coordonatori, cu sprijinul nostru, sunt cei care îi construiesc arhitectura virtuală: selectează artiști, planifică evenimente, mediază întâlniri și moderează discuții și Q&A-uri.


CE ESTE „COMPAS CULTURAL”
Coordonat de Asociația Bloc Zero și implementat în parteneriat cu One World România la Școală, este un proiect interdisciplinar care își propune să susțină înființarea a cinci hub-uri culturale coordonate de adolescenți, în orașele lor, în colaborare cu instituții locale – muzee, teatre, galerii de artă sau cinematografe. Îmbină iscusit teoria cu practica, astfel încât participanții să deprindă aptitudinile necesare coordonării unui hub cultural, în primă fază online, din pricina recomandărilor de protejare a sănătății încă în vigoare.

Programul prevăzut este intens, iar beneficiile, pe măsură. În luna iulie, două webinarii despre managementul cultural vor oferi noțiuni extinse despre dezvoltarea unui program cultural, de la identificarea nevoilor locale până la selectarea artiștilor și organizarea unei campanii de promovare. Mai departe, câte două webinarii pentru fiecare direcție culturală (cinematografie, arte vizuale, arte performative și literatură contemporană), organizate între lunile iulie și septembrie, vor aprofunda noțiuni teoretice din fiecare, urmate de teme practice, adaptate realității fiecărui participant.

Partea practică a proiectului îi va implica pe cei 10 participanți în: realizarea unei selecții de cinci filme (până la jumătatea lunii iulie), organizarea unei expoziții de artă (septembrie) și organizarea a opt evenimente live pe Facebook: trei care vor include proiecții de film online urmate de discuții (august), două reprezentații de teatru online urmate de discuții (august), două evenimente de lectură contemporană urmate de discuții cu autorii (septembrie), dar și un vernisaj al expoziției de arte vizuale, pe care adolescenții o vor pregăti de la selecția artiștilor și lucrărilor până la ultimele ecouri de feedback.

Participanții vor beneficia permanent de susținerea, încurajarea și expertiza noastră și a partenerilor noștri.


CE VOR ÎNVĂȚA PARTICIPANȚII ȘI CUM SE POT ÎNSCRIE
Compas Cultural dezvoltă abilitățile necesare coordonării unui hub cultural. Adolescenții vor învăța să dezvolte un program cultural pornind de la specificul local, să identifice nevoile publicului și să creeze evenimente care să răspundă acestora, să desfășoare o cercetare a ofertei culturale naționale, dar și să implementeze o campanie de promovare pentru evenimente culturale.

În plus, redactarea unei recenzii literare, unei cronici de film, sau unui concept curatorial, moderarea unui interviu, contactul cu artiști plastici, actori, regizori, scriitori și o mai bună înțelegere a peisajului cultural contemporan din România se numără printre „căsuțele” numai bune de bifat în viitoarele CV-uri ale tinerilor participanți.

Înscrierea se face în doi pași: mai întâi, prin completarea acestui formular. Apoi, așteptăm de la candidați un video în care povestesc despre un film, un spectacol, o lucrare artistică sau o carte care au avut un impact asupra lor, la adresa andrada@bloczero.ro. Termenul de înscriere este 9 iulie, ora 23:59, iar rezultatele selecției vor fi anunțate pe 14 iulie. Vom selecta cinci grupuri de câte doi adolescenți, elevi în clasele IX-XI, din toată țara.

Încurajăm adolescenții să se înscrie în tandem (echipe de două persoane), sprijinind astfel un mod de lucru colaborativ. În doi, participanților le va fi mai ușor să gândească și să organizeze evenimente racordate la nevoile publicului și la specificul local, dar și să modereze discuțiile în mediul online.Organizat de: Asociația Bloc Zero
În parteneriat cu: Asociația One World Romania prin programul One World Romania la Școală
Co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Cele mai noi vești

Hai să vorbim!

Sunt profesor interesat de...

Scrie-ne la adresa oana@bloczero.ro

Copiază adresa
Hai să vorbim!

Sunt elev interesat de film...

Scrie-ne la adresa andrada@bloczero.ro

Copiază adresa
Hai să vorbim!

Întrebări despre program?

Scrie-ne la adresa office@bloczero.ro

Copiază adresa
Hai să vorbim!

Vrei să devii partener?

Scrie-ne la adresa comunicare@bloczero.ro

Copiază adresa