Cum s-a văzut AdDoc #4 în mediul online
Singurul festival de film documentar organizat de liceeni pentru liceeni, AdDoc s-a desfășurat sub sloganul #VerdeÎnFață, abordând curajos și din diverse unghiuri provocările generate de criza climatică, supra-consum sau lipsa conștientizării nivelului de poluare. Cele șase filme selecționate de un juriu compus din liceeni au rulat pe platforma Asociației Bloc Zero, fiind urmate de discuții pe zoom sau de dezbateri transmise live pe Facebook, cu actori importanți din domeniul protecției mediului sau activismului ecologic.
Zilnic, între 11 și 24 mai, elevii și profesorii au urmărit, în regim de live streaming, una sau mai multe dintre producțiile documentare. Ultimul weekend al festivalului s-a desfășurat în chip de maraton, cu câte trei filme prezentate din două în două ore.
ANOTE’S ARK („Arca lui Anote”)
THE RELUCTANT RADICAL („Răzvrătitul ezitant”)
NORTH OF THE SUN („La nord de soare”)
JUST EAT IT („Mănâncă tot”)
OUT OF FASHION („Demodat”)
A PLASTIC OCEAN („Un ocean de plastic”)
Festivalul a implicat 14 liceeni coordonatori ai cluburilor de film și nu ar fi fost posibil fără eforturile profesorilor din localitățile Arad, Brăila, București, Buzău, Călărași, Drobeta-Turnu Severin, Galați, Gura Humorului, Liteni, Măcin, Olt, Reșița, Roman, Slatina, Târgu Jiu, Tulcea, Turnu Măgurele și Zimnicea.
Prima dezbatere live a reflectat la managementul deșeurilor, intens dezbătut în documentarele JUST EAT IT, OUT OF FASHION și PLASTIC OCEAN. Moderată de Ionuț Ruscea și Mihnea Teodor Popescu, întâlnirea le-a avut ca invitate pe Gabriela Poiană (Asociația Parcul Natural Văcărești) și Raluca Boișteanu (CeRe). Le-am cunoscut apoi pe două dintre membrele mișcării Fridays for Future Romania: Mădălina Scarlat și Naomi Gheonea. Mișcare globală, inițiată în august 2018 de Greta Thunberg și alți tineri activiști, a stârnit reacții din partea tot mai multor studenți și activiști, uniți pentru a protesta în fața parlamentelor și primăriilor. A treia dezbatere a fost despre păduri și importanța protejării patrimoniului natural, cu Ciprian Gălușcă, coordonatorul Campaniei de Păduri și Biodiversitate de la Greenpeace România. Cele trei dezbateri au avut ca numitor comun importanța conștientizării problemelor care ne înconjoară și mai ales a forței cetățenilor de a schimba lucrurile.
„Din cunoaștere, se naște grija, iar din grijă, se naște schimbarea” este citatul din A PLASTIC OCEAN („Un ocean de plastic”) despre care întreaga echipă crede cu tărie că ilustrează importanța educației ecologice și implicării tinerilor în combaterea efectelor negative ale crizei climatice.
Adolescenții și documentarele este un proiect dezvoltat de Asociația Bloc Zero, în parteneriat cu Mai Mult Verde, prin programul Cu apele curate, și One World România la Școală. Pornind de la un instrument educațional inedit – filmul documentar, creează un context de informare, învățare și dezbatere: un cinematograf online, care invită, în număr mare, adolescenții implicați și curioși.
Festivalul AdDoc #4 este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
AdDoc #4 s-a desfășurat cu sprijinul Autonom, partener de mobilitate.