Începe caravana literației emoționale pentru GenZ în 8 orașe din România
Asociația Bloc Zero lansează proiectul cultural Literație emoțională prin film documentar, ce propune proiecții de filme și atelierele de educație socio-emoțională, în licee partenere din 8 orașe din țară, cu scopul de a ajuta elevii să-și înțeleagă mai bine emoțiile.
Proiectul se va derula în perioada aprilie – iunie 2024 în licee din Constanța, Brașov, București, Călărași, Mânăstirea, Plopeni, Târgoviște și Turnu-Măgurele. El vine ca o continuare a proiectului „Show Me Emotion” derulat de Asociație în 2021, care a scos la iveală nevoia liceenilor de a-și dezvolta inteligența emoțională, sănătatea mentală fiind una dintre principalele lor priorități de viitor.
Proiecții de film și ateliere de educație socio-emoționale
Scopul proiectului este de a veni în întâmpinarea adolescenților care doresc să afle de ce este important să înțelegem și recunoaștem propriile emoții, care este peisajul lor emoțional lăuntric, și ce tehnici sunt folositoare în gradarea emoțiilor în situații specifice. Beneficiarii sunt elevi de liceu din mediul urban mare, mediu și mic.
Proiecțiile de film documentar, nonficțiune și de animație vor fi facilitate de coordonatoarea de proiect, Ramona Ferencz-Flatz. Filmele propuse vin cu tematici actuale din sfera sănătății emoționale – de la peer-pressure și furie la identitate și stimă de sine, de la bullying și rușine la anxietate etc. –, ce au un potențial mare să genereze dezbateri și să contribuie la schimbarea de mentalități. Activitățile conexe îi vor familiariza pe elevi cu principii cheie din sfera educației cinematografice și audio-vizuale, și vor stimula dialogul cu liceenii despre propriile trăiri și experiențe pornind de la poveștile vizionate.
Motivația mea în propunerea acestui proiect vine din convingerea că adolescenții au mare nevoie de susținere, de ghidaj, de dialoguri constructive pe subiecte ce țin de universul lor emoțional, pornind de la ce se întâmplă în propria viață și în societate. Ei trebuie să fie ajutați și ghidați în mod constant și activ spre o dezvoltare socio-emoțională cât mai echilibrată tocmai ca să poată trăi într-o societate echilibrată, transmite Ramona Ferencz-Flatz, coordonatoare proiect Asociația Bloc Zero.
Atelierele de educație socio-emoțională vor fi susținute de Luiza Apostu, facilitator în dezvoltare socio-emoțională, și au ca scop crearea unui spațiu adecvat în care timp de 3 ore adolescenții participanți să-și poată exprima și înțeleagă emoțiile într-un mod angajant și relaxat prin activități practice de explorare a unor strategii și resurse de gestionare a emoțiilor.
Experiența mea ca facilitator în dezvoltarea socio-emoțională și lucrul în educație de 10 ani mi-a arătat că învățarea nu trebuie să fie doar despre acumularea de cunoștințe, ci mai ales despre înțelegerea și gestionarea emoțiilor noastre și a celor din jur. Îmi doresc să îi încurajez pe adolescenți să devină conștienți de propria lor lume emoțională și să găsească modalități să își exprime emoțiile într-un mod sănătos și constructiv, spune Luiza Apostu, facilitator în dezvoltare socio-emoțională.
Pentru noutăți din proiect, urmăriți pagina de Facebook a Asociației Bloc Zero și site-ul https://bloczero.ro/proiect/literatie-emotionala/
***
Luiza Apostu este formată ca facilitator în dezvoltare socio-emoțională la Universitatea Rutgers din SUA, în curs de certificare Social Emotional and Ethical Learning de către Fundația Verita și Emory University și a urmat formarea de Psihoterapie prin Dans și Mișcare timp de 2 ani la Asociația Română de Psihoterapie prin Dans și Mișcare. Este pasionată de învățare și de 10 ani creează, dezvoltă și implementează programe de dezvoltare socio-emoțională pentru copii cu vârste între 5-18 ani. Crede într-o nouă paradigmă de învățare și este determinată să facă o schimbare, pe care o pune în aplicare la Rubik School – o comunitate agilă și alternativă de învățare pentru copiii cu vârste între 6-14 ani pe care a fondat-o în 2019.
Proiectul „Literație emoțională prin film documentar” este organizat de: Asociația Bloc Zero și co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
***
Urmăriți-ne și pe
https://www.facebook.com/bloczero
https://www.instagram.com/bloc.zero/