0
Redirecționează 3.5%

LANSARE  REVISTA POC! #2 – Despre migrația contemporană prin intermediul benzilor desenate documentare

Miercuri, 16 noiembrie, începând cu 18.30, la Centrul Ceh București se lansează cel de-al doilea număr al revistei de bandă desenată documentară POC!.

O publicație unică în peisajul editorial din România, revista POC! este o revistă bi-anuală care își propune să documenteze subiecte de interes contemporan pornind de la experiențe și  perspective personale, care sunt apoi transpuse sub forma unor creații  inovatoare și provocatoare de bandă desenată. Astfel, POC! își dorește să creeze un cadru de reflecție care îmbină analiza socială cu creația artistică.

Al doilea număr POC! propune șase povești de bandă desenată documentară care discută în maniere personale unul dintre cele mai arzătoare fenomene cu care se confruntă societatea românească în prezent – migrația populației, atât în afara granițelor țării, cât și în interiorul lor.

De asemenea, revista include o poveste care relatează primele două zile ale invaziei ruse în Ucraina din perspectiva unui cuplu ucrainian-belorus care este forțat să fugă din calea războiului.

Migrația și mobilitatea sunt concepte complicate, a căror complexitate este adesea greu de tradus pe înțelesul unui public larg. Prin recursul la abordări personale, subiective, poveștile originale scrise pentru POC! #2 încearcă să apropie cititorii de experiențe și tipare ale migrației cu care ne întâlnim în viața cotidiană. Numitorul comun al poveștilor, pe lângă subiectul central, este raportarea la contextul local al României. Astfel, revista își propune să arate că, privită din perspectivă contemporană, migrația este un fenomen care ne privește pe toți la nivel personal – direct, prin propriile plecări sau indirect, prin plecările celor apropiați -, dar și la nivel global, prin modul în care valurile de migrație contemporane, dar și creșterea accelerată a mobilității populației, reconturează structura culturală și etnică a societăților în care trăim”, spune Petra Dobruska, fondatoarea revistei.  

POC! aduce laolaltă autori de bandă desenată experimentați, dar și ilustratori la început de drum

Pe lângă ilustratorii renumiți în domeniu, precum Adrian Barbu și Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată), în paginile revistei îi puteți descoperi pe Melinda Ureczki-Lázár și pe Lucian Barbu, amândoi proaspeți absolvenți ai Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. Mai mult, noul număr POC! inaugurează și o colaborare cu Facultatea Ladislav Sutnar de Artă și Design din Pilsen, prin studentele Veronika Fedasová și Lenka Tranová Thuy Tien, a cărora implicare aduce o binevenită perspectivă din afara granițelor țării, care vine că completeze demersul multicultural asumat de revistă. 

De asemenea, în realizarea numărului #2 al revistei POC! a fost implicată în rol de consultant de specialitate și Maria Surducan, ilustratoare și scenaristă de bandă desenată cu o experiență de peste 15 ani în domeniu.

Revista va putea fi achiziționată în cadrul evenimentului de lansare, urmând să fie disponibilă și prin intermediul magazinului online deschis pe site-ul asociației Bloc Zero – https://bloczero.ro/publicatii/, dar și în cadrul unor librării partenere din București și din țară.

Al doilea număr POC! propune șase povești de bandă desenată documentară care discută în maniere personale unul dintre cele mai arzătoare fenomene cu care se confruntă societatea românească în prezent - migrația populației, atât în afara granițelor țării, cât și în interiorul lor.

Din cuprinsul revistei:

¡Hola! ¿Qué Tal? – scenariu de Oana Ghera, ilustrații de Melinda Ureczki-Lázár

Călătorie în timp – scenariu de Dan Panaeț, ilustrații de Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată)

Acasă, departe – scenariu de Maria Balabaș, ilustrații de Adrian Barbu

Balans – poveste scrisă de Jo Brăilescu și scenarizată de Maria Surducan, ilustrații de Lucian Barbu 

Scrisori dintr-o baracă muncitorească – poveste scrisă de Bogdan Iancu și scenarizată de Maria Surducan, ilustrații de Veronika Fedasová

February 24, 4AM –  scenariu de Volodymyr Arthiukh, ilustrații de Lenka Trnová Thuy Tien

Revista cuprinde de asemenea și un text academic scris de Remus Gabriel Anghel, antropolog în cadrul Universității din București, care plasează subiectul migrației în context local și global, încercând să evidențieze efectele pozitive ale migrației asupra societății românești. 

____________

Cel de-al doilea număr al revistei POC! a fost editat de Asociația Bloc Zero, cu co-finanțarea Administrației Fondului Cultural Național.

Evenimentul de lansare este organizat cu sprijinul Centrului Ceh București și Budweiser Budvar.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗖𝗲𝗵 𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲𝘀̦𝘁𝗶, 𝗙𝗮𝗸𝘂𝗹𝘁𝗮 𝗱𝗲𝘀𝗶𝗴𝗻𝘂 𝗮 𝘂𝗺𝗲̌𝗻𝗶́ 𝗟𝗮𝗱𝗶𝘀𝗹𝗮𝘃𝗮 𝗦𝘂𝘁𝗻𝗮𝗿𝗮 𝗭𝗮́𝗽𝗮𝗱𝗼𝗰̌𝗲𝘀𝗸𝗲́ 𝘂𝗻𝗶𝘃𝗲𝗿𝘇𝗶𝘁𝘆 𝘃 𝗣𝗹𝘇𝗻𝗶, 𝗠𝗮𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗦𝘁𝘂𝗱𝗶𝗶 𝗩𝗶𝘇𝘂𝗮𝗹𝗲 𝘀̦𝗶 𝗦𝗼𝗰𝗶𝗲𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗦𝗡𝗦𝗣𝗔, 𝗠𝗮𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗔𝗻𝘁𝗿𝗼𝗽𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗲 𝗦𝗡𝗦𝗣𝗔.

Parteneri media: 𝗖𝗮̆𝗿𝘁𝘂𝗿𝗲𝘀̦𝘁𝗶, 𝗥𝗲𝘃𝗶𝘀𝘁𝗮 𝗖𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗮, 𝗥𝗮𝗱𝗶𝗼 𝗥𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗶𝗮 𝗖𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗮𝗹, 𝗠𝘂𝗻𝘁𝗲𝗮𝗻𝘂 𝗥𝗲𝗰𝗼𝗺𝗮𝗻𝗱𝗮̆, 𝗰𝗮𝘁𝗰𝗵𝘆.𝗿𝗼, 𝗭𝗶𝗹𝗲 𝘀̦𝗶 𝗡𝗼𝗽𝘁̦𝗶.

Contact: 

Petra Dobruská, fondatoarea și editoarea revistei, petra@bloczero.ro, 0732429826

Mihaela Gheață, PR Bloc Zero, mihaela.gheatza@gmail.com, 0742756930

Cele mai noi vești

Hai să vorbim!

Întrebări despre achiziționarea benzilor desenate

Scrie-ne la adresa comenzi@bloczero.ro

Copiază adresa
Hai să vorbim!

Sunt profesor interesat de...

Scrie-ne la adresa oana@bloczero.ro

Copiază adresa
Hai să vorbim!

Sunt elev interesat de film...

Scrie-ne la adresa ramona@bloczero.ro

Copiază adresa
Hai să vorbim!

Întrebări despre program?

Scrie-ne la adresa office@bloczero.ro

Copiază adresa
Hai să vorbim!

Vrei să devii partener?

Scrie-ne la adresa comunicare@bloczero.ro

Copiază adresa