LANSAREA REVISTEI POC! #3 – despre influența apei ca resursă, teritoriu și patrimoniu asupra vieții cotidiene
În data de 02 noiembrie, începând cu orele 19:00, la Centrul Ceh București se lansează cel de-al treilea număr al revistei de bandă desenată documentară POC!.
Prin intermediul a șapte noi povestiri de bandă desenată, POC!#3 aduce în prim-plan un nou subiect relevant și provocator, și anume apa ca resursă naturală, teritoriu și patrimoniu și influența sa asupra vieții cotidiene.
„Universul Apelor – prezență și (in)suficiență” se intitulează tema centrală a noii ediții POC!, care și-a propus crearea unui context de dialog, cercetare și creație artistică în jurul valorilor apei, alături de o echipă interdisciplinară formată din cercetători, antropologi, activiști, artiști și ilustratori locali, precum și din alte țări.Cele șapte povestiri de bandă desenată cuprinse în paginile sale reprezintă rezultatul unui proces derulat pe mai multe luni, care a inclus cercetări de teren în comunități locale, dar și discuții constante cu artiștii implicați. Din Delta Dunării, până în sudul României, către Porțile de Fier și până în New York, SUA, acestea reușesc să surprindă influența apei asupra tradițiilor, obiceiurilor și ocupațiilor în comunitățile locale din proximitatea apei, dar și procesul de adaptare la problemele cauzate de schimbările climatice.
Având la bază perspective istorice, cât și actuale, noile povestiri de bandă desenată invită cititorii la reflecție asupra modului în care prezența sau lipsa apei schimbă ritmul de viață al oamenilor, modelează viitorul noilor generații, duce la depopularea anumitor zone, precum și invită la noi moduri de regândire a mecanismelor sociale și convingerilor personale.
Echipa celui de-al treilea număr al revistei de bandă desenată documentară POC! a fost formată din antropologii Bogdan Iancu, Vlad Gheorghiu, Călin Cotoi, Liviu Chelcea, Monica Stroe, Pavel Sterec (Rep. Cehă), Loredana Pană, activistă și artiștii și ilustratoarele Maria Simina Dimancea, Anna Benczédi, Dări Tămăslăcaru, Roma Gavrilă, Miruna Șmit, Tuan Nini, Maria Surducan, Alexey Klyuykov (Rep. Cehă).
Proiectul a fost derulat alături și cu sprijinul partenerilor de la Asociația MaiMultVerde, Cu Apele Curate, Lidl, Centrul Ceh București, Departamentul Masterului de Antropologie din cadrul SNSPA, Departamentul Masterului de Studii Vizuale și Societate din cadrul SNSPA și Centrul educațional de arte performative CEVA.
Parteneri media: Radio România Cultural, Scena 9, Revista Cultura, Revista ARTA, Filme-cărți.ro, Munteanu Recomandă, ȘtiriONG, România Pozitivă
Proiectul “Universul Apelor – prezență și (in)suficiență” este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.