0
Redirecționează 3.5%

Documentare pentru schimbare

Proiectul „Documentare pentru schimbare” încurajează folosirea la scară largă a filmului documentar ca instrument educațional, introducând astfel în școli teme precum ecologia, activismul și drepturile omului.

Proiectul „Documentare pentru Schimbare” are scopul de a încuraja adolescenții din județul Hunedoara să conștientizeze problemele de mediu din comunitatea lor și să se implice în rezolvarea lor. În cadrul proiectului cu sloganul „Nu da cu seen problemelor de mediu”, tinerii din 11 unități de învățământ din zona municipiului Deva vor aprofunda teme precum ecologia, activismul și drepturile omului și vor descoperi o abordare alternativă și inovatoare, în care proiecțiile de film devin un context în care profesorii și elevii colaborează și învață împreună.

Publicul țintă

Proiectul se adresează atât elevilor cît și profesorilor și are scopul de a încuraja tinerii să se poziționeze ca actori responsabili și implicați civic, conștienți de problemele comunității din care fac parte.

Beneficiari direcți: 1.950 de elevi din 10 licee din Deva, 50 de elevi de gimnaziu, 30 de profesori.

Beneficiari indirecți: 3549 locuitori Șoimuș și aprox. 5000 locuitori din Deva informați depre proiect și problemele de mediu la nivel local.

Activitățile proiectului

În unitățile de învățământ incluse în proiect se va organiza, pe perioada unui an de zile, o serie de proiecții de film documentar urmate de dezbateri pe teme de mediu și activism civic la care vor participa specialiști în temele abordate de filme și experți în educație prin film documentar. Pentru a completa și aplica cunoștințele dobândite în urma proiecțiilor, tinerii vor participa la un atelier de practici activiste, unde vor descoperi măsuri concrete pentru lupta cu problemele de mediu de pe plan local. Tot în cadrul atelierului, tinerii vor identifica cea mai presantă problemă de mediu din zona lor și vor realiza o campanie de conștientizare în vederea soluționării ei. Campania va avea rolul de a sensibiliza și mobiliza comunitatea locală să se implice în luarea deciziilor care le afectează calitatea vieții la nivel local și va fi documentată video.

Proiectul include și:

  • Crearea unui catalog de filme pe teme de mediu, accesibil gratuit de către profesori și elevi pe www.kinoteca.bloczero.ro
  • Dezvoltarea unui ghid de educație de mediu care va conține o componentă teoretică despre noțiunile cheie din domeniul ecologiei, sustenabilității și activismului civic, dar și una mai aplicată, care va propune o serie de activități practice pentru elevi.
  • Identificarea unei probleme de mediu și crearea unei campanii de advocacy în vederea soluționării ei. Campania va avea rolul de a sensibiliza și mobiliza comunitatea locală să se implice în luarea deciziilor care le afectează calitatea vieții la nivel local și va fi documentată video.
  • Implementarea unei sesiuni de formare în predarea educației de mediu prin film documentar, adresată profesorilor din unitățile școlare partenere.
  • Organizarea unei acțiuni de ecologizare la nivel local.

Proiect derulat de Asociația MaiMultVerde și Asociația Bloc Zero, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

 

Parteneri locali: Primăria Municipiului Deva, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Asociația Lions Deva.

Parteneri media naționali: Iqads, Spotmedia, ȘtiriONG, Greennews.ro, Iqool, Aivimediahub.

Parteneri media locali: KISS FM Deva, Big FM Deva, Hunedoara Liberă, Accent Media.

Finanțatori și parteneri

120

de evenimente
organizate în 2020

75

de profesori
ambasadori

6600

de liceeni
participanți

Proiecte asemenătoare

Cele mai noi vești

Hai să vorbim!

Întrebări despre achiziționarea benzilor desenate

Scrie-ne la adresa comenzi@bloczero.ro

Copiază adresa
Hai să vorbim!

Sunt profesor interesat de...

Scrie-ne la adresa oana@bloczero.ro

Copiază adresa
Hai să vorbim!

Sunt elev interesat de film...

Scrie-ne la adresa ramona@bloczero.ro

Copiază adresa
Hai să vorbim!

Întrebări despre program?

Scrie-ne la adresa office@bloczero.ro

Copiază adresa
Hai să vorbim!

Vrei să devii partener?

Scrie-ne la adresa comunicare@bloczero.ro

Copiază adresa