0
Redirecționează 3.5%

Luna.doc

Este un proiect care se adresează profesorilor de liceu din toată țara și elevilor lor și care își propune să ofere un context de cercetare și dezbatere asupra unor teme precum jurnalismul contemporan, fenomenul știrilor false și conceptul de post-adevăr.

Proiectul își propune să plece de la o micro-cercetare privitoare la sursele și modalitățile de informare ale adolescenților din România, dezvoltată în perioada iulie-august 2020 cu sprijinul unor sociologi și jurnaliști colaboratori ai instituțiilor partenere în proiect.
Cercetarea va cuprinde o latură de analiză cantitativă, care va urmări colectarea de date prin intermediul unui chestionar online conceput de o echipă de sociologi, dar și o latură calitativă care va implica realizarea unei serii de anchete jurnalistice care vor documenta prin interviuri directe cu adolescenți raportarea acestora la informație și la diferitele surse de informare disponibile.

Pornind de la rezultatele cercetării descrise anterior, o echipă formată din experți educaționali și jurnaliști va dezvolta un kit de educație media care va cuprinde:

– o broșură educațională care va oferi profesorilor informații relevante despre despre fenomenul de știri false și despre mecanismele de propagandă și influențare oferite de mediul online în epoca post-adevărului, precum și informații clare despre sursele de informare preferate de elevii lor și le va sugera pașii de urmat pentru a-i învăța pe aceștia să se informeze corect și să distingă între informațiile care ajung la ei prin intermediul mass –media

– un material video despre pașii de urmat pentru o informare corectă care va transpune în mod vizual principiile de educație media dezvoltate pe larg de broșura educațională

– un set de activități interactive integrate pe platforma online dedicată proiectului prin care liceenii pot învăța mai multe despre temele de debatere propuse în cadrul proiectului

Componenta centrală a proiectului o reprezintă cea de-a 7-a ediție a festivalului luna.doc, care va avea drept temă centrală jurnalismul contemporan și fenomenul știrilor false.

Proiecțiile din cadrul festivalului vor avea loc online pe toată durata lunii octombrie 2020.

Intră pe platformă

Fiecare film propus spre vizionare va fi precedat de un material video introductiv dedicat, realizat în parteneriat cu un jurnalist sau o instituție de presă cu scopul de a oferi liceenilor informații de context importante pentru o mai bună înțelegere a documentarului pe care urmează să îl vizioneze.

Mai mult, dintre elevii care vor viziona filmele incluse pe agenda festivalului vor putea participa pe durata festivalului la discuții cu jurnaliști invitați.

Organizat de: Asociația Bloc Zero
În parteneriat cu: Asociația One World Romania prin programul One World Romania la Școală
Co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Finanțatori și parteneri

120

de evenimente
organizate în 2020

75

de profesori
ambasadori

6600

de liceeni
participanți

Proiecte asemenătoare

Cele mai noi vești

Hai să vorbim!

Întrebări despre achiziționarea benzilor desenate

Scrie-ne la adresa comenzi@bloczero.ro

Copiază adresa
Hai să vorbim!

Sunt profesor interesat de...

Scrie-ne la adresa oana@bloczero.ro

Copiază adresa
Hai să vorbim!

Sunt elev interesat de film...

Scrie-ne la adresa andrada@bloczero.ro

Copiază adresa
Hai să vorbim!

Întrebări despre program?

Scrie-ne la adresa office@bloczero.ro

Copiază adresa
Hai să vorbim!

Vrei să devii partener?

Scrie-ne la adresa comunicare@bloczero.ro

Copiază adresa