0
Redirecționează 3.5%

Săptămâna apelor (14 – 22 martie) – Proiecții speciale de film documentar adresate profesorilor și elevilor din toată țara

Știai că 4.2 tone de plastic să varsă zilnic în Dunăre și Marea Neagră? E momentul să ne implicăm: să curățăm, să ne educăm, să nu mai lăsăm plasticul să ajungă în ape.

În perioada 14-22 martie, Asociația Bloc Zero, alături de Asociația Mai Mult Verde, prin programul Cu apele curate, invită profesorii să se implice alături de elevii lor în viitorul apelor României participând la acțiunile incluse în programul Săptămânii apelor.

14 martie marchează Ziua Internațională a Râurilor, iar  22 martie – Ziua Mondială a Apelor. Două motive pentru a deschide o discuție la nivelul școlilor din toată țara despre una dintre cele mai prețioase resurse ale planetei – apa. 

Filmele documentare propuse cu această ocazie creează contextul perfect de informare, învățare și apoi dezbatere pe marginea poluării apelor și efectele pe care aceasta le are pe termen scurt, mediu și lung asupra ecosistemelor naturale și asupra calității vieții noastre. 

Profesorii au la dispoziție patru filme, disponibile online, în mod gratuit, prin intermediul platformei educaționale Kinoteca.  
Filmele vor fi disponibile spre vizionare începând cu data de 14 martie. Accesul este gratuit,în pe baza unui cont de profesor pe platforma http://kinoteca.bloczero.ro/

Filmele propuse sunt:

Arca lui Anote r. M. Rytz, Canada, 2018, 77′.

Arca lui Anote

Kiribati, o insulă din arhipelagul Pacific, este unul dintre cele mai izolate locuri de pe planetă și, totodată, una dintre primele țări care se confruntă cu principala dilemă a timpurilor noastre: anihilarea iminentă cauzată de creșterea nivelului mării din pricina încălzirii globale.
Documentarul urmărește eforturile internaționale ale președintelui națiunii Kiribati de a-și proteja cetățenii în contextul negocierilor internaționale privitoare la problema schimbărilor climatice, în paralel cu eforturile unei tinere mame de-a emigra în Noua Zeelandă pentru a-și proteja familia.

Pierdem Alaska r. T. Burke, Irlanda/SUA, 2018, 83′.

Pierdem Alaska

Așezat deasupra unei părți a permafrostului aflată în proces accelerat de topire și amenințat de eroziunea coastei ca urmare a impactului apelor rezultate în urma acestei topirii, Newtok, Alaska se preconizează a fi primul oraș american pierdut în procesul de schimbare climatică. 
Filmul spune povestea unei comunități care se confruntă cu un dezastru care se derulează cu încetinitorul: alunecări de teren, râul care devine din ce în ce mai puternic cu fiecare an care trece și, în cele din urmă, pierderea treptată a clădirilor.

Sanctuarul r. A. Longoria, Spania, 2019, 75′.

Sanctuarul

Documentarul spune povestea unei campanii știintifice, politice și media dedicate prezervării ultimei întinderi virgine de pe suprafața planetei. Frații Javier și Carlos Bardem, în calitate de purtători de cuvânt ai campaniei Sanctuarul Antarctic, pornesc în această călătorie pentru a crea vizibilitate publică și a crește susținerea pentru aceastei campanii care adună aproape trei milioane de susținători, reușind astfel să o aducă în atenția factorilor decizionali la nivel internațional.

O girafă în ploaie r. P. Hequert, Belgia, 2007, 12′.

O girafă în ploaie

În Djambali, toată apa este monopolizată pentru a alimenta piscina luxoasă a Domnului Leu. O girafă temerară decide să pună capăt acestei situații, dar gestul ei nu rămâne fără consecințe. Aceasta va fi expulzată din comunitate, fiind forțată să de refugieze în Mirzapolis, un oraș din nord locuit exclusiv de câini. O metaforă delicată despre acțiune politică și apartenență într-o lume guvernată de puterile financiară și separată de granițe arbitrare.

În plus,profesorii interesați se pot înscrie alături de elevii lor pentru discuții online post-vizionare moderate demembrii echipei asociației Bloc Zero, cu participarea unor experți specializați pe probleme de mediu. Înscrierile se fac printr-un mail la oana@bloczero.ro

Principalele probleme legate de râurille din România sunt:

  • Poluarea cu microplastice din cauza deversărilor în râuri a apelor uzate provenite din activități industriale, fluviul Dunărea fiind în cazul țării noastre, principala cale de transport. 
  • Aruncarea gunoaielor în ape. 

Ce putem face pentru ca deșeurile reciclabile să nu ajungă în apă:

  • Ecologizarea malurilor râurilor.
  • Colectare separată.
  • Petiții către primării pentru instalarea de panouri informative cu păstrarea curățeniei și montarea de pubele în zonă.
  • Sesizarea Gărzii de Mediu a locurilor unde se depozitează deșeuri ilegal.
  • Educația elevilor prin intermediul documentarelor pe teme de mediu și ecologie.

Anul acesta, Săptămâna apelor aduce în prim-plan evenimente de ecologizare a malurilor Dunării, dar și a afluenților ei. 

Asociația Mai Mult Verde, prin programul Cu Apele Curate, organizează campanii de colectare selectivă a deșeurilor, ecologizări, tururi ghidate și ateliere de scris petiții pentru primării. 

Află mai multe despre modalitățile în care te poți implica de pe site-ul oficial al programului Cu apele curate.

Proiecțiile de film documentar reunite sub umbrela Săptămânii Apelor sunt organizate de Asociația Bloc Zero în parteneriat cu Asociația Mai Mult Verde, prin programul Cu Apele Curate, cu susținerea LIDL România.

Contact: oana@bloczero.ro

Cele mai noi vești

Hai să vorbim!

Întrebări despre achiziționarea benzilor desenate

Scrie-ne la adresa comenzi@bloczero.ro

Copiază adresa
Hai să vorbim!

Sunt profesor interesat de...

Scrie-ne la adresa oana@bloczero.ro

Copiază adresa
Hai să vorbim!

Sunt elev interesat de film...

Scrie-ne la adresa ramona@bloczero.ro

Copiază adresa
Hai să vorbim!

Întrebări despre program?

Scrie-ne la adresa office@bloczero.ro

Copiază adresa
Hai să vorbim!

Vrei să devii partener?

Scrie-ne la adresa comunicare@bloczero.ro

Copiază adresa