0
Redirecționează 3.5%

Rezumatul Compas Cultural în cifre

În lunile iulie și august Asociația Bloc Zero a dezvoltat proiectul „Compas Cultural” prin care și-a propus să găsească și să formeze 10 adolescenți din 5 orașe din țară în organizarea de evenimente și management cultural.

Tinerii au participat la 11 ateliere online de introducere în cinematografie, teatru, literatură, artă vizuală și management cultural, iar mai apoi, folosindu-se de cunoștințele dobândite, au ogranizat o serie de 7 evenimente online, urmate de discuții live pe Facebook.

Despre activitățile proiectului

Printre mentorii implicați în organizarea atelierelor se numără criticul și scriitorul Marius Chivu, dramaturga Mihaela Michailov, artista și curatoarea Gabriela Mateescu și Oana Ghera, expertă în educație cinematografică și curatoriat de film. În urma atelierelor, participanții au trecut la partea practică a proiectului, și anume dezvoltarea unui program de evenimente culturale, care a cuprins prezentări de filme și spectacole de teatru, realizarea a două lecturi audio, organizarea unei expoziții de artă online și moderarea unei serii de discuții live cu artiștii, regizorii, autorii și actorii ale căror opere au fost incluse în programul de evenimente.

Astfel, cei 10 adolescenți au organizat două proiecții de film online: documentarul „Distanța dintre mine și mine” (2018, r. Mona Nicoară, Dana Bunescu) și animația „Călătoria fantastică a Maronei” (2019, r. Anca Damian), două evenimente de vizionare de spectacole de teatru: „Limite” (2019, r. Radu Apostol) și „Rovegan” (2017, r. Catinca Drăgănescu), au fost create două lecturi audio pornind de la două proze scurte scrise de scriitorii români: „Cum încărunțește o blondă” (inclusă în volumul omonim, publicat în 2015 la editura Humanitas) și „Un tip solid și asudat, din mulțime” inclusă în volumul „Sînii verzi” publicat în 2017 la editura Polirom) și a fost organizată o expoziție online de artă creată de adolescenți, „Teenpod”.

Toate evenimentele publice au fost urmate de discuții live moderate de adolescenți la care au participat ca invitați regizoarele Mona Nicoară și Anca Damian, monteurul Dana Bunescu, scriitorii Adriana Bittel și Florin Iaru, regizorii de teatru Radu Apostol, Catinca Drăgănescu și actrițele Mihaela Rădescu și Silvana Negruțiu.
 
Impact și continuitate

 Programul a fost unul intens, iar beneficiile, pe măsură. Prin intermediul „Compas Cultural” am reușit să construim un hub cultural online, un spațiu alternativ multidisciplinar, în care filmul își dă întâlnire cu teatrul, literatura și artele vizuale. Un asemenea spațiu nu ar fi putut lua formă fără oameni, iar adolescenții coordonatori, cu sprijinul nostru, sunt cei care i-au construit arhitectura virtuală: au selectat artiști, au planificat evenimente, au gândit strategii de promovare, au mediat întâlniri și au moderat discuții și Q&A-uri.

Numărul de spectatori la care am ajuns prin evenimentele organizate, cât și reacțiile primite de la adolescenții și adolescentele care au făcut parte din proiect, ne-au făcut să înțelegem că nevoia pentru astfel de inițiative este reală și imediată, motiv pentru care ne propunem ca anul viitor să ducem mai departe proiectul, prin dezvoltarea unor hub-uri culturale coordonate de adolescenți în 3 orașe din țară. Cele două lecturi audio și expoziția sunt în continuare disponibile pe platforma proiectului: www.compas-cultural.bloczero.ro, unde puteți citi mai multe informații despre proiect și evenimentele sale.

Cele mai noi vești

Hai să vorbim!

Întrebări despre achiziționarea benzilor desenate

Scrie-ne la adresa comenzi@bloczero.ro

Copiază adresa
Hai să vorbim!

Sunt profesor interesat de...

Scrie-ne la adresa oana@bloczero.ro

Copiază adresa
Hai să vorbim!

Sunt elev interesat de film...

Scrie-ne la adresa andrada@bloczero.ro

Copiază adresa
Hai să vorbim!

Întrebări despre program?

Scrie-ne la adresa office@bloczero.ro

Copiază adresa
Hai să vorbim!

Vrei să devii partener?

Scrie-ne la adresa comunicare@bloczero.ro

Copiază adresa