S-a lansat al treilea număr al revistei de bandă desenată documentară POC! – Universul Apelor: prezență și (in)suficiență
Publicație unică în România, revista de bandă desenată documentară POC! a ajuns la cel de-al treilea număr al său. Intitulat “Universul Apelor – prezență și (in)suficiență”, noul număr prezintă șapte povestiri de bandă desenată despre apa ca resursă naturală, teritoriu și patrimoniu și influența sa asupra vieții cotidiene. Proaspăta revistă a fost lansată de Bloc Zero joi, 2 noiembrie, în cadrul unui eveniment ce a avut loc la Centrul Ceh București și în prezența unui public numeros. Revista este disponibilă pentru achiziționare pe site-ul Bloc Zero: https://bloczero.ro/ și în librării.
Evenimentul s-a bucurat de găzduire și moderare din partea Ioanei Pelehatăi, de la Scena 9 și de prezența unei bune părți a echipei revistei POC! #3 prin antropologii și cercetătorii Bogdan Iancu, Monica Stroe, Călin Cotoi, Liviu Chelcea, activista Loredana Pană și ilustratoarele Maria Surducan, Tuan Nini, Dări Tămăslacaru și Maria Simina Dimancea, precum și de intervenția online a Petrei Dobruska, inițiatoarea și co-editoarea POC!.
După temele mediului înconjurător și a migrației și mobilității, cel mai recent număr al revistei POC! continuă misiunea sa de a trata subiecte arzătoare pentru societatea românească și globală prin crearea unui context de dialog, cercetare și creație artistică în jurul valorilor apei. Astfel, cele șapte povestiri de bandă desenată cuprinse în paginile revistei reprezintă rezultatul unui proces derulat pe mai multe luni, care a inclus cercetări de teren în comunități locale, dar și discuții constante cu artiștii implicați.
“Una din misiunile revistei POC! este să încurajăm oameni din zona științei, cercetării, care nu au avut de-a face până acum cu banda desenată, să scrie scenarii și astfel să popularizăm banda desenată documentară ca pe o cale de a ilustra povești pe care ei le culeg. Munca la edițiile anterioare ne-a arătat că are sens să provocăm oameni din diferite domenii și să îi aducem într-un proces colaborativ”, a subliniat Petra Dobruska în debutul evenimentului, referitor la provocările întâmpinate în acest demers.
Ea a subliniat și importanța conștientizării de către echipă a poziției în care se află, aceea de a reuși să transmită cât mai autentic vocea protagoniștilor intervievați și de a permite cazurilor prezentate să vorbească pentru sine către cititori, fără a îi altera conținutul. Intervenția sa a fost completată rând pe rând de invitații prezenți, care la rândul lor, și-au mărturisit provocările întâmpinate în fața procesului de realizare a unui scenariu de bandă desenată, selectării și condensării multitudinii de informații colectate pe teren și mai apoi a transpunerii scenariilor în ilustrații sugestive și omogene ca identitate vizuală. “Pentru mine a fost o experiență interesantă căci nu am mai luat parte la o bandă desenată până acum. Mă gândeam să nu fiu prea plicticos, ba prea cu emoții.”, relata sociologul Călin Cotoi despre munca de scriere a scenariului pentru povestea “La marginea apelor” despre localitatea Chilia Veche.
Cu o prefață semnată de co-editoarele numărului actual, Petra Dobruska și Maria Surducan și o post-față scrisă de antropoloaga Monica Stroe, revista POC! #3 cuprinde povești despre realități și contexte din diverse zone ale țării și nu numai, de la îngemănarea ruinării cu speranța în Chilia Veche, Delta Dunării, la impactul asupra comunităților locale a degradării infrastructurii de irigații Sadova-Corabia, la efectele secetelor și inundațiilor în Chieșd, jud. Sălaj, la comemorarea insulei Ada Kaleh înghițită de ape și până la imaginarea rezolvării problemei prezenței deșeurilor din plastic din apele noastre.
Având la bază perspective istorice, cât și actuale, noile povestiri de bandă desenată invită cititorii la reflecție asupra modului în care prezența sau lipsa apei schimbă ritmul de viață al oamenilor, modelează viitorul noilor generații, duce la depopularea anumitor zone, precum și invită la noi moduri de regândire a mecanismelor sociale și convingerilor personale.
Cele șapte povestiri se intitulează, după cum urmează:
- Ada Kaleh – Pavel Sterec, Alexey Klyuykov
- Apa care cade… din pământ – Bogdan Iancu, Maria Simina Dimancea
- Pământului bun puțină apă îi trebuie – Vlad Gheorghiu, Anna Benczédi
- Ozana – Dări Tămăslacaru
- La marginea apelor – Călin Cotoi, Roma Gavrilă
- Campionul Distrugătorilor – Loredana Pană, Miruna Șmit
- Paharul fără fund – Liviu Chelcea, Tuan Nini
Pe lângă București, revista POC! #3 va avea parte și de alte două lansări, și anume în Târgu Neamț, la Centrul educațional de arte performative CEVA și în Cluj-Napoca, în 14 noiembrie, la librăria Bookstory.
Totodată, tema centrală a ediției actuale a revistei POC! va fi subiectul unei serii de discuții la clasă în licee din diverse județe ale țării, care urmăresc informarea și educarea tinerilor pe teme sociale și de mediu care îi privesc în prezent și viitor și încurajarea lor către noi moduri de regândire a mecanismelor sociale și convingerilor personale.
Revista de bandă desenată documentară POC! #3: Universul Apelor – prezență și (in)suficientă este disponibilă pentru achiziționare, alături de numerele anterioare, de pe site-ul Bloc Zero (https://bloczero.ro/publicatii/), precum și din librăriile Seneca Anticafe și Cărturești din București și Bookstory din Cluj-Napoca, precum și împreună cu revista Scena9 #5.
Proiectul a fost derulat alături și cu sprijinul partenerilor de la Asociația MaiMultVerde, Cu Apele Curate, Lidl, Centrul Ceh București, Departamentul Masterului de Antropologie din cadrul SNSPA, Departamentul Masterului de Studii Vizuale și Societate din cadrul SNSPA și Centrul educațional de arte performative CEVA.
Parteneri media: Radio România Cultural, Scena 9, Revista Cultura, Revista ARTA, Filme-cărți.ro, Munteanu Recomandă, ȘtiriONG, România Pozitivă
Galerie foto de la evenimentul de lansare a revistei, AICI.
Proiectul “Universul Apelor – prezență și (in)suficiență” este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.